La ruta de la Vall del Sió té una longitud total de 80km (78.140m) entre la Plaça del Mercadal de Balaguer i la Plaça del Doctor Perelló de Sant Guim de Freixenet. El desnivell total es de 505m. En general es una ruta de pendent suau i continuada. A desembre de 2022 no està senyalitzada, tot i que es preveu de fer-ho en un futur. Pot seguir-se la ruta accedint als apartats de la web ICC5000 (mapa seqüencial per trams d’un o dos kilòmetres) o també, WIKILOC (track de la ruta).

Discorre en la seva pràctica totalitat per camins rurals. Aquí trobareu amb detall com es cada tram: tipus de camí, de trànsit, punts de partida I arribada aconsellats (punts d’accés a la ruta), paisatge, serveis o llocs d’interès a peu de ruta i un apartat de “Productes de la ruta” (amb un màxim de dos productes estrella de cada municipi).

COM VISITAR-LA
Aconsellem fer-la PER TRAMS i incloure algunes parades a peu de ruta o molt properes a ella. Adjuntem aquí un QUADRE DE DISTÀNCIES mesurades en minuts aproximats. També, quins llocs tenen condicions per donar els serveis mínims; els anomenem "PUNTS D’ACCÉS", especialment si es vol fer per petits trams, o bé per fer "visites d’anada i retorn" des d'un punt escollit i fins una determinada distància, mesurada amb temps.

 
Comarca de La Noguera


TRAM 1
Balaguer - La Sentiu de Sió
Desnivell. 233msnm//286msnm
Població de Balaguer: 16.841 habitants
Comarca de la Noguera
Municipis que travessa
Municipi de Balaguer
Municipi de La Sentiu

DESCRIPCIÓ
El tram presenta una pendent en pujada, suau i molt uniforme.
Punt de sortida: Plaça del Mercadal de Balaguer.
Creuament del riu Segre, baixada a la llera del riu. Recorregut fins desembocadura del Sió.
Pujada a l'Avinguda Compte d'Urgell, i camí rural pavimentat, direcció La Sentiu. Paisatges de regadiu a la vall fortament contrastats amb els turons de secans i vegetació de matolls i alzines.
Punt d'arribada: Àrea de Pic-nic de La Sentiu.
Tipus de via. Uns 2kms de parc urbà dins Balaguer, al costat del riu Segre. Camí rural, asfaltat inicialment i camí de terra després. Tram de carretera LV-3025a, poc abans de La Sentiu.

TRÀNSIT
Darrers 2km abans de La Sentiu sobre una carretera de tràfec quasi nul, llevat d'hores puntuals d'entrada i sortida d'una empresa de La Sentiu. (En projecte): Creuament de carretera C-26 actualment a nivell, properament per pas de vianants sota la carretera, i per tant totalment exclusiu i protegit per als vianants i ciclistes.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
El tram urbà dins el parc a peu del Segre es molt agradable. Plaça Mercadal i casc antic. Balaguer compta amb un gran ventall d'atractius turístics i culturals. Contactar amb l'oficina de turisme. Sortida direcció La Sentiu per camins rurals. Inicialment asfaltats, posteriorment de terra. Contrast del paisatge agrícola de regadiu a la vall, amb uns turons laterals molt secarrals i amb matolls, motivat per la proximitat de roca de guix. A la Sentiu mereix parada a la zona de pic-nic i jocs per la mainada, a tocar del Sió. També l'enclavament de Sant Jordi de Muller i l'ermita Verge de la Guardiola, amb vistes de 360 graus sobre la vall, el Tossal de les Forques (restes de la guerra civil). Detall: els voltants de la Sentiu es una zona plena de corriols idonis per la BTT. Productes de la ruta recomanats a Balaguer La Coca de Recapte, i un vi de la DO Costers del Sió (també a Cubells). A La Sentiu: coca de recapte, i el “Mercat Gourmand” un dissabte d’agost.
Oficina de turisme de Balaguer turisme@balaguer.cat Tel. 973 445 194.
Oficina de turisme del Consell Comarcal de la Noguera Tel: 973 448 933.


Punts d'accés a la ruta
 


Balaguer
 


La Sentiu de Sió
 


Balaguer - Plaça del Mercadal
 


La Sentiu de Sió - Àrea de pic-nic
 


Balaguer - Estació de tren
 


Balaguer - Pont del passeig del riu
 


Balaguer - Porxada del centre
 


TRAM 2
La Sentiu - Montgai
La Sentiu -(Flix, enclavament de Balaguer) – Cubells (municipi) - Montgai
Desnivell 281msnm//286msnm
Població de La Sentiu de Sió: 427 habitants
Població del nucli de Cubells: 311 habitants
Municipis que travessa el tram 2, Municipi de La Sentiu de Sió, Municipi de Balaguer (enclavament de Flix), Municipi de Cubells, Municipi de Montgai.

DESCRIPCIÓ
Tram amb dos opcions. Opció sud i opció nord.
Sortida des de l’Àrea de Pic-nic de La Sentiu, amb un pendent notable durant 1km. Posteriorment pendent suau per camí rural al llarg de la serra de Bellmunt O de les Guineus. En un lloc determinat punt de selecció pel nord O pel sud.

1. La ruta pel SUD segueix recte per la serra de les Guineus fins Montgai. Camí rural fins arribar al nucli urbà. Punt d'arribada: Plaça Prat de la Riba, a Montgai.

2. La ruta pel NORD suposa girar a l'esquerra, cap a la vall. Creuament a nivell de la carretera LV-3025. Camí asfaltat per creuar la vall fins trobar de nou un camí de terra, a la dreta, fins Montgai. Punt d'arribada Plaça Prat de la Riba, a Montgai.

TRÀNSIT
El tram sud és en la seva totalitat camins de terra amb tràfec quasi nul.
El tram nord té un notable pendent cap a la vall des del punt de de divergència de les dos variants. També un tram d'uns 3km per un camí asfaltat en el fons de la vall i amb pendents moderades. La resta, fins Montgai, es camí de terra amb un pendent molt suau. Destacable el creuament a nivell de la carretera LV3025.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
1. En la ruta nord, terres de conreu de vinya, blat de moro i cereals. Lloc d'interès singular les Bodegues Costers del Sió. Alguns trams de bosc d'alzines. Destacable la peixera del Sió en el municipi de Cubells.
2. En la ruta sud, camps de secans. Miradors ornitològics, i restes de la guerra civil. Paisatges llunyans cap a la serralada del Prepirineu.
El nucli de Montgai té una certa oferta cultural i també un passeig a peu del Sió que mereix visita.
Productes de la ruta recomanats a Montgai: Visiteu la Fira del sabó i la Festa de la Matança del Porc.

SINGULARITATS GEOGRÀFIQUES
De BALAGUER . Singularitat geogràfica. Pertanyent al municipi de Balaguer, hi ha un enclavament de valor agrícola notori, entre La Sentiu, Cubells i Montgai, i on es troben les bodegues Costers del Sió, visitables previ avís. Venda de producció a les mateixes bodegues.
De CUBELLS. Singularitat geogràfica. El municipi de Cubells aporta un tram de ruta, tant ala sud com la nord, però sense que aquesta travessi cap nucli del municipi. Visita recomanada al proper nucli de Cubells i la seva església romànica. Serveis de restauració oberts. També, a peu del riu, per la ruta nord, es de Cubells una antiga i espectacular peixera sobre el Sió. Cubells te en el seu municipi una paret d'escalada molt coneguda pels esportistes d'aquesta especialitat. ACCÉS a la ruta proper al municipi de Cubells: es recomana com accés a la ruta les Bodegues Costers del Sió, un lloc interessant pel visitant, a peu de ruta (nord) i proper al nucli urbà de Cubells. Productes de la ruta a Cubells: Consulteu l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de la Noguera 973 448 933.


Punts d'accés a la ruta
 


Montgai
 


Butsènit d'Urgell


Bodegues Costers del Sió - Situades a Flix, molt properes a Cubells
 


Montgai - Plaça Prat de la Riba
 


Butsènit d'Urgell - Àrea de pic-nic
 


TRAM 3
Montgai - Les Ventoses (Preixens)
Desnivell. 286msnm//665msnm (turó)
Població de Les Ventoses 76 habitants
Municipis que travessa
Municipi de Montgai
Municipi de Preixens
Darrer municipi de La Noguera

DESCRIPCIO
Sortida des de Plaça Prat de la Riba, de Montgai.
Tram molt suau, de pujada. Camí rural, asfaltat.
Punt d'arribada: Local social de Les Ventoses, únic nucli del municipi de Preixens que travessa la ruta. Baixada forta per sortir de la població. Segueix pel municipi però per l'altre costat de la vall, per buscar la banqueta del Canal d'Urgell, però ja fins Agramunt sense sortir-ne. Kilòmetre abans de la banqueta amb pendent moderada. Punt final ja a Agramunt.

TRÀNSIT
Trànsit rural ocasional. Trànsit en banqueta pràcticament inexistent.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Àrea de pic-nic a Montgai. Restauració i cafeteria a Montgai. Alguns serveis essencials com farmàcia i oficina bancària, queviures, etc.
Cafeteria i àrea de pic-nic a Butsènit d’Urgell.
Cafeteria en local social de Les Ventoses. Ampli aparcament. Església de Sant Pere i placetamirador dins el nucli de Les Ventoses.
Obra civil històrica, molt rellevant, El Canal d'Urgell. Contrast d'agricultura entre secans i regadius.

Productes de la ruta recomanats a Les Ventoses, Preixens: contacteu amb l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de la Noguera. 973 448 933.


Punts d'accés a la ruta
 


Les Ventoses
 


Les Ventoses - Local social de l'A. Esp.
 


Preixens - Església de Sant Miquel i mirador sobre la vall
 


Preixens - Canal d'Urgell
 
 
Comarca de l'Urgell


TRAM 4
Les Ventoses - Agramunt
Desnivell 665msnm (turó)//337msnm
Població d'Agramunt: 5.393 habitants
Entrada a la Comarca de l'Urgell
(La Ribera del Sió)
Deixem la comarca de la Noguera
Entrem a la comarca de l’Urgell
Municipis que travessa:
Municipi de Preixens
Municipi d'Agramunt

DESCRIPCIO
Punt de sortida Local social de les Ventoses.
Camí rural fins el canal, travessant la vall de solana a obaga. Continuem llarg trajecte bàsicament per la banqueta del Canal d'Urgell fins Agramunt. Darrer kilòmetre per parc urbà a tocar del riu Sió, ja dins Agramunt.
Punt d'arribada Passeig Josep Brufau i Plaça del Pou, a Agramunt.

TRANSIT
En la seva totalitat es una ruta molt rural, i sense quasi cap tràfec al llarg del canal.
Arribada a Agramunt tipus passeig urbà molt cuidat.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Obra civil històrica, molt rellevant, El Canal d'Urgell. Contrast d'agricultura entre secans i regadius. Destaquen les obres auxiliars a peu de canal, i el pont de ferro al arribar a Agramunt. La població d'Agramunt té una molt àmplia oferta cultural pel visitant, tant en el nucli urbà com en el seu entorn. Variada oferta comercial i de restauració. També oferta d'hoteleria. Nuclis de Pradell i Preixens. Fàbriques de torrons i de xocolata, visitables, a Agramunt. Contactar amb l'oficina de turisme d'Agramunt. Tot i que la totalitat de la Vall del Sió ha sigut terra de frontera, és a partir d'Agramunt, amb la Torre d'Almenara, que es visualitza molt més aquest fet històric, el qual, a la Comarca de la Segarra es veu present arreu del paisatge amb restes arquitectòniques, bastantes molt ben conservades. També l'agricultura actual fa un gran canvi, que queda fitat en el rellevant pont de ferro sobre el Sió, passant del regadiu al secà  sobtadament. Les alzines ens acompanyaran des de Balaguer fins Sant Guim. No així les oliveres.
Tampoc sempre veurem pinedes.
Productes de la ruta recomanats a Agramunt: Torró i Xocolata.
Oficina de turisme d’Agramunt 973 39 10 89. turisme@agramunt.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Agramunt
 


Agramunt - Passeig Josep Brufau
 


Agramunt - Plaça del Pou
 


TRAM 5
Agramunt - Puigverd d'Agramunt
Desnivell. 337msnm//366msnm
Poblacio de Puigverd d’Agramunt: 231 habitants

DESCRIPCIO
Punt de sortida: Passeig Josep Brufau i Plaça del Pou, a Agramunt.
Primers 500m per parc urbà a tocar del riu. Sortida d'Agramunt per zona residencial, petita pujada de 150m amb pendent moderada, posteriorment camí quasi planejant, rural, de terra, posteriorment asfaltat. Lloc habitual de passeig.
Punt d’arribada: Parc del Riu Sió, a Puigvert d’Agramunt.

DESTACAT
Ruta alternativa entre Agramunt i Puigverd, pas per l'Hotel Blanc i Negre, un dels pocs establiments hotelers en mig de la ruta. Primers dos kilòmetres per carretera des del Parc de Riells. Després, sender per a vianants fins Puigverd. Es previst l’apertura d’un sender segregat, paral·lel a la carretera fins l'hotel.

TRÀNSIT
Dins Agramunt, camins urbans per a vianants i bicicletes. Resta tràfic mínim, majoritàriament camí de passeig fins punt final del tram.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Rellevant passejar pel Parc de la Riella, a Agramunt, amb detalls culturitzats. Vistes panoràmiques i paisatges meitat de secà i meitat de regadiu. Vistes properes i llunyanes la resta del tram. Nucli antic de Puigverd d'Agramunt, mirador al llarg del carrer Abadia fins la plaça Mestre Navall. Zona de pic-nic i "peixera" sobre el riu Sió.

Productes de la ruta recomanats a Puigverd d’Agramunt: consultar Oficina de turisme del
Consell Comarcal de l’Urgell turisme@urgell.cat 973 500 707.


Punts d'accés a la ruta
 


Puigverd d'Agramunt
 


Puigverd d'Agramunt - Àrea de pic-nic del Parc del Riu Sió
 


Balcó mirador sobre el Sió
 


TRAM 6
Puigverd d'Agramunt - Ossó de Sió
Desnivell 366msnm//391msnm
Població d'Ossó de Sió: 196 habitants

DESCRIPCIO
Sortida del Parc del Sió de Puigvert. Camí rural de terra, sinuós, fins Ossó de Sió.
Punt d'arribada Plaça de l'Ajuntament d'Ossó de Sió.

TRÀNSIT
Mínim transit i de caràcter exclusivament rural.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Paisatges meitat de regadiu i meitat de secà. Al llarg d’aquest tram es pot gaudir del contrast que suposen els paisatges solitaris, secs i molt poc alterats. Nuclis de Castellnou d'Ossó amb una singular Torre Romana Rodona. Diverses antigues peixeres sobre el riu. Bellver d'Ossó, nucli localitzat en un tram sobre una carena de turons que ofereixen unes maquíssimes vistes llunyanes a cada costat del camí. Paratges majoritàriament poc poblats.

Productes de la ruta recomanats a Ossó de Sió: consultar Oficina de turisme del Consell
Comarcal de l’Urgell turisme@urgell.cat 973 500 707.


Punts d'accés a la ruta
 


Ossó de Sió
 


Ossó de Sió - Plaça de l'Ajuntament
 


Castellnou d'Ossó - Torre Romana
 
 
Comarca de La Segarra


TRAM 7
Ossó de Sió - Hostafrancs (Els Plans de Sió)
Desnivell. 391msnm//428msnm
Població d'Hostrafrancs: 105 habitants
Entrada a la Comarca de La Segarra
Deixem la Comarca de l'Urgell

DESCRIPCIÓ
Punt de sortida Plaça de l'Ajuntament d'Ossó de Sió. Seguim la ruta per camins rurals, parcialment, i segons tram, asfaltats. Combinació de pujades i baixades a petits turons, però majoritàriament trams molt plans. Altiplans. Arribada a Mont-roig (Els Plans de Sió). Continuem per camí de terra fins els Aiguamolls de la Serra de Queralt, zona protegida per a la nidificació d'aus. Paisatges despoblats i poc arbrats. Destacable també el turó de la Masia de Queralt (casa rural actualment). Continua la ruta amb el mateix paisatge i orografia, direcció al nou canal Segarra-Garrigues, i després fins HOSTAFRANCHS.
Punt d'arribada Plaça de la Creu de Terme d'Hostafrancs.

TRÀNSIT
Exclusivament rural i ocasional. Creuament a nivell de la carretera L-310 poc abans del canal Segarra-Garrigues.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Tot el tram és per camins de terra molt poc transitats. Quasi totalment despoblat en tot el trajecte. Discorre allunyat de entre 3km i 5km del riu Sió, tot i que es en el Sió on van a parar les seves aigües. Església de Sant Esteve de Pelagalls. Aiguamolls de la Serra de Queralt. Canal Segarra-Garrigues. A Hostafrancs, ocasionalment hi ha servei de venda de begudes, també font i zona de descans. Botiga de melmelades casolanes, previ avís.
Els municipis de Els Plans de Sió i de Torrefeta i Florejacs concentren la major quantitat de castells en un mateix territori. D'interès el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, a Concabella. Visitable prèvia cita. Concentren també la major part de la tradicional Cursa dels Castells de la Segarra.

Productes de la ruta recomanats a Hostafrancs: conserves i melmelades. Altres, consultar Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Hostafrancs
 


Hostafrancs - Plaça Major o Plaça de la Creu de Terme
 


Peixeres del Sió
 


TRAM 8
Hostafrancs - Sedó - Tarroja
Desnivell 428msnm//450msnm//460msnm
Població de Sedó: 109 habitants
Població de Tarroja: 183 habitants
Municipi de Torrefeta i Florejacs (Sedó)
Municipi de Tarroja

DESCRIPCIO. TRAFECS
Punt de sortida: la plaça de la Creu de Terme d'Hostafrancs. Tram sobre camí rural de terra en la seva pràctica totalitat. Molt planer O amb una pendent suau en pujada. Discorre majoritàriament entre diverses instal·lacions agropecuàries en la seva proximitat. Conreus exclusivament de cereals. Entrada discrecional al nucli de Sedó. Local-cafè, a l’Avinguda de les Flors, obert de manera intermitent.
Punt d'arribada: "Local-cafè del poble" de Tarroja.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Ermita de la Mare de Déu de Santesmasses. Vistes de 360 graus i especialment sobre la Vall del Sió. Continuació cap a Tarroja per una baixada pronunciada, al llarg d’uns 500m i posteriorment senda plana fins Tarroja. Els municipis de Els Plans de Sió i de Torrefeta i Florejacs concentren la major quantitat de castells en un mateix territori . D'interès el Centre d'interpretació a Concabella. Visitable prèvia cita. Concentren també la major part.

TRÀNSIT
Exclusivament rural i ocasional. Creuament a nivell de carretera L-311, força transitada, abans de Tarroja. Resta tràfec quasi nul.

Productes de la ruta recomanats a Sedó: bolets de cultiu artesanal.
Productes de la ruta recomanats a Tarroja: productes de l’horta i pa i derivats.
Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Sedó
 


Tarroja
 


Sedó - Plaça del Local cafè
 


Tarroja - Cafè del Poble
 


TRAM 9
Tarroja - Castellnou d'Oluges (Cervera)
Desnivell. 460msnm//481msnm
Població de Castellnou d’Oluges: 41 habitants
Població del nucli de Cervera: 9.328 habitants
Municipis que travessa la ruta:
Municipi de Tarroja
Municipi de Cervera

DESCRIPCIO
Punt de sortida: Local-cafè de Tarroja. Iniciem ruta al llarg de 150m de carretera L-311a, amb molt poc transit i, posteriorment, la totalitat de la ruta per camí de terra fins la Creu de Terme (cruïlla) i Castellnou d’Oluges, nucli.
Punt d’arribada a la Plaça del Lledoner de Castellnou.

TRÀNSIT
Tot el tram és de trànsit local rural, quasi nul. Camí sense pavimentar, compactat.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Paisatge de camps amb cultius de secà. Blat i ordi majoritàriament. Vall relativament ampla encara. Costat solana (sud) matolls, oliveres, ametllers i alguns escassos pins. Costat obaga (nord) Pins, ametllers, oliveres, alzines, però amb més densitat. Destaca l'ermita de Sant Julià de Tarroja de Segarra, els safarejos de Tarroja, la piscina municipal, a l'estiu, una botiga de queviures km0. En el municipi de Cervera, propers a Castellnou d'Oluges, els nuclis de Malgrat, pel seu castell, i la Prenyada, amb una peixera sobre el riu Sió. La població de Cervera, a una certa distància, es un centre de serveis important i també un nus de comunicacions per carretera, i per tren. Possibilitat d'aterrar amb petits aparells aeronàutics prop de Cervera.

Productes de la ruta recomanats a La Prenyanosa, Castellnou i Malgrat: herbes aromàtiques i melmelades. A Cervera: consulteu a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra.
Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat
Oficina de turisme de Cervera 973 534 442 turisme@cerverapaeria.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Castellnou d'Oluges
 


Peixera de la Prenyanosa
 

 

 

 


TRAM 10
Castellnou d'Oluges - Montfalcó Murallat
CASTELLNOU D'OLUGES - LES OLUGES - MONTFALCÓ MURALLAT (Les Oluges)
Desnivell. 481msnm//528msnm//602msnm (turó)
Població. 135 (Les Oluges) 21 (Montfalcó Murallat)
Municipis que travessa:
Municipi de Cervera
Municipi de Les Oluges

DESCRIPCIO
Sortida des de la Plaça del Lledoner de Castellnou.
Camí de terra molt recte i molt planer fins les Oluges (rotonda). Continua cap a Montfalcó Murallat per una camí de terra, creuament de carretera, i una sobtada pujada, d'un kilòmetre, fins la collada on hi ha la Creu de Terme. La ruta continua cap a Estaràs amb una baixada serpentejant entre pins i vegetació boscosa, especialment densa i humida, pròpia d'una obaga on la vall ja és presenta definitivament més tancada. Des de la Creu de Terme es pot arribar al nucli medieval de Montfalcó amb una pujada bastant forta, asfaltada, de mig kilòmetre.
Arribada a les Oluges, Plaça de les antigues escoles, i a Montfalcó, Creu de Terme.

TRÀNSIT
Pràcticament la totalitat del tram amb un tràfic local i exclusivament agrari O turístic.
Creuament a nivell de carretera N-141f a la sortida de Les Oluges, direcció Montfalcó, i posteriorment creuament a nivell de la carretera LV-1003, i forta pujada, asfaltada, al turó de Montfalcó.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Les Oluges te a peu de ruta un servei de cafeteria i restauració, amb facilitat per aparcar.
Visita obligada al nucli de Montfalcó Murallat. Servei de restauració, bon aparcament, vistes singulars de 360 graus des de dalt d'un turó, amb sender perimetral enjardinat. A prop també el Castell de Vergós Garrejat. Visitable amb possibilitat de visita guiada.

Productes de la ruta recomanats a Les Oluges: consulteu a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal.
Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Les Oluges
 


Montfalcó Murallat
 


Les Oluges - Plaça de les antigues escoles
 


Montfalcó - Creu de Terme
 


Montfalcó Murallat - A vista d'ocell
 


TRAM 11
Montfalcó - Font del Sió
MONTFALCÓ – ESTARÀS - FONT DEL SIÓ (Gàver, municipi d’Estaràs)
(Naixement del riu Sió).
Desnivell 602msnm/(turó de Montfalcó)//595msnm(Estaràs)//607msnm(Gàver).
Població 28(Estaràs) 22(Gàver) habitants
Municipi de Les Oluges
Municipi d’Estaràs

DESCRIPCIO
Sortida des de la creu de terme de Montfalco. Direcció cap a Estaràs amb una baixada sinousa entre pins i vegetació boscosa especialment densa i humida, pròpia d'una aubaga on la vall ja és presenta definitivament més tancada. Continua la ruta molt plana O amb pujada molt suau fins Estaràs, primer per uns 250m de carretera secundària i posteriorment per camí rural asfaltat, al llarg d'uns 3 kilòmetres.
Punt d'arribada a la font de Gàver o Font del Sió.

TRANSIT
Camí rural pavimentat des de Montfalcó fins carretera LV-1004, de molt poc trànsit, per uns 250m, fins trobar un camí local, pavimentat, fins Estaràs. Entre Estaràs i Gàver pas per la carretera LV-1005, poc transitada. Hi ha alternativa a fer-la exclusivament per camí rural. (En projecte): nou sender paral.lel a la carretera, exclusiu per a vianants i ciclistes, entre els nuclis de Estaràs i Gàver.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Vall bastant estreta a mesura que ens allunyem de les Oluges. Boscos densos de pi i roures al costat aubaga, i foscos fraccionats al costat solana, bàsicament de pi, roure i alzines. Proliferen també els ametllers i desapareixen les oliveres. Conreus de secà. Alguns camps de patates O farratges. Alguna pastura semi estabulada de vedelles. Especialment interessant el recorregut dels 3kms abans d'Estaràs, sinuós, i a mitja muntanya, amb vista sobre la vall del Sió, d'aspecte frescal. També interessants son els nuclis de Santa Fe, Estaràs, per la Casa castell i l'església, i el nucli medieval de Gàver. La zona de la font del Sió disposa d'una atractiva zona de pic-nic. Des de Gàver sovintegen masies disperses dedicades a activitats agro-ramaderes. Municipi farcit d'arquitectura romànica, preromànica, i de defensa civil medieval. També barroc a Vergós Guerrejat.

Productes de la ruta recomanats a Estaràs i Gàver: Patates autòctones i vedella ECO.
Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Estaràs i Gàver
 


Estaràs - Entorn de l'església
 


Gàver - Àrea de pic-nic a la font del Sió
 


TRAM 12
"Font de Sió" - Sant Guim de Freixenet
"ESTARÀS – “FONT DEL SIÓ" (a Gàver) - SANT GUIM DE FREIXENET
Desnivell. 607msnm(G)//738msnm
Població 872 habitants SGF nucli.
Municipi d'Estaràs
Municipi de Sant Guim de Freixenet.
Darrer municipi de la comarca de la Segarra.

DESCRIPCIO
Sortida de la Font del Sió, a Gàver, direcció Sant Guim de Freixenet per la carretera LV-1005, poc transitada i poc desnivell, al llarg de 1'2 km, continuem per camí rural fins Sant Guim. Inicialment pendent suau, poc després forta pendent durant 600m, pavimentada, i continuació, planejant, fins el nucli de Sant Guim, per camí de terra entre pins i terres de cereals, finalment , camí recte i asfaltat fins arribar a Sant Guim.
Arribada: Plaça del Doctor Perelló de Sant Guim de Freixenet.

TRANSIT
Només trànsit de vehicles en 1'2kms sobre la carretera LV-1005, poc transitada. Hi ha alternativa a fer-la exclusivament per camí rural si des de la font del Sió s'opta per camí parcialment asfaltat, i amb forta pendent inicial, fins la proximitat d'Altadill. Després es continua per camí rural asfaltat, planejant, fins Sant Guim.

PAISATGES I LLOCS D'INTERES A PEU DE RUTA
Des d'Estaràs fins Sant Guim es un paisatge propi de la alta Segarra, una vall relativament estreta, amb forta presència de boscos de pins i roures, bàsicament. L'altiplà fins Sant Guim ofereix unes vistes molt llunyanes que permeten veure molta part del Pirineu, des del Montsec fins Port del Compte, el Pedraforca i la serra de Montserrat ja molt a prop. Des de Altadill, es veu gran part de la plana de Ponent.

Interessants els nuclis de Castell de Santa Maria, Sant Domi, Sant Guim Vell, Freixenet, Altadill, Amorós i Sant Guim de la Rabassa. Al nucli de Sant Guim de Freixenet, també dit de l'Estació, es destaca per l'edifici de l'antic Sindicat agrícola del modernisme català, per la singularitat del campanar de la seva església i per l'ordenació urbana generada en el segle XIX amb l'estació de tren.

Disposa d’un senzill, però suficient, ventall de serveis bàsics pel visitant. També comunicació per tren i carretera fins Manresa, lgualada i Barcelona. Es remarcable que , a pocs kilòmetres, s’hi troba una important àrea de serveis de carretera, La Panadella, oberta 24/365. Lloc clau de nombroses parades de línies d'autobusos regulars fins Barcelona, Lleida, Cervera, Balaguer, Agramunt, i La Vall d'Aran.

Un indret molt apreciat es la Font de Branques, a uns 2 km de la ruta. Singularment, quest municipi acull el canvi de conca de les aigües pluvials. Majoritàriament vers el riu Sió, però, parcialment, també cap a la conca del Llobregat.
Productes de la ruta recomanats a Sant Guim: Pa de pessic i productes làctics.
Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat


Punts d'accés a la ruta
 


Sant Guim de Freixenet
 


Plaça del Doctor Perelló
 

 

 

 
 
Quadre de distàncies per trams
 
QUADRE DE DISTÀNCIES Distància d'Agramunt Temps a peu d'Agramunt Temps BTT cada tram Temps BTT a origen Serveis
  78,14        
Balaguer - Mercadal 27,55km 5h29' 35' 2h30' H-BR
La Sentiu de Sió 19,6km 4h32' 15'   BR
Cubells - Bodegues 16,6km 3h50' 15'    
Montgai 22,1km 2h35' 20'   BR
Butsènit 11,2km 2h10' 10'   BR
Les Ventoses 7,9km 1h39' 45'   BR
Agramunt Agramunt Agramunt Agramunt Agramunt H-BR
Puigverd d'Agramunt 3,2km 38' 10'    
Ossó de Sió 7,3km 1h28' 15'    
Montroig 14,5km 1h55' 15'    
Hostafrancs 27,5km 3h06' 25'    
Sedó 28,1km 3h23' 10'    
Tarroja 30,4km 3h40' 15'   BR
Cervera - Castellnou 34,5km 4h25' 17'   H(*)-BR(*)
Montfalcó - Creu 39,1km 5h13' 26'   BR
Gàver - Font del Sió 42,4km 6h30' 14'    
Sant Guim de Freixenet 50,59km 7h30' 35' 3h04' H(*)-BR

Notes:

Els temps es aproximat. S’ha comptabilitzat de baixada, entre Sant Guim i Balaguer.
No s’han contemplat temps de parades per menjars o per a descansar.
Hotel-ò-Restaurant amb un (*) indica que es troba moderadament allunyat de la ruta.
La ruta por fer-se sencera, però necessita proveir-se d’un servei de “transfer” de retorn.
Es recomana fer-la per trams parcials, partint dels nuclis amb servei de restauració.
Tots els municipis tenen cases on hospedar-se.
Hotel a Sant Guim (*) - Establiments B&B rurals,
també a La Panadella, (a 6km/20min amb BTT), o a Igualada (20 min amb cotxe).
Cervera amb tota mena de serveis, (Des de Castellnou d’Oluges, a 5km/20min amb BTT).
Cubells(*): disposa de servei de restauració, (Des de les Bodegues, a 8km/20min amb BTT).

Oficina de turisme del Consell Comarcal. Tel: 973 53 13 03 turisme@ccsegarra.cat
SERVEIS DE TAXI, TRANSFERS, BUSOS I MICROBUSOS A BALAGUER
Autobusos de línia regular ATM àrea de Lleida 973.445.476
Barcelona, La Panadella, Cervera, Artesa de Segre, Tarragona, Lleida, Pirineu

Autobusos i microbusos:
Autocars Salvia
Autocars Gamón
Autocars Perera

Taxis Vida - C/Jaume Balmes, 10 - 973445683
Taxi Pedro Izquierdo - C/ Sant Crist 11 - 660336360
Taxi Ramon Salud - C/ Doctor Fleming 49 - 610442936
Taxi Miguel Angel Delgado - Servei 24 hores - 606376765
Taxis Clua - Jesús Clua - 606454533
Parada de Taxis - Pg. Estació 8 - 973445022

FGC Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Direcció Lleida i direcció Pirineu fins La Pobla de Segur

SERVEIS DE TAXI, TRANSFERS, BUSOS I MICROBUSOS A AGRAMUNT
Autobusos de línia regular ATM àrea de Lleida 973.445.476
Autocars Agramunt 973.39.04.81
Taxis a Agramunt 600.44.66.00
Trasports Recaders Josep Ma. Bernaus 629361034

SERVEIS DE TAXI, TRANSFERS, BUSOS I MICROBUSOS A CERVERA
Autobusos de línia regular ATM àrea de Lleida 973.445.476
Renfe línia Manresa-Barcelona i línia Cervera-Lleida
Autobusos i microbusos Cots-Alsina 973532127 Wapp 677494905
cotsalsina@cotsalsina.com

Transports Recaders Vilaró 629382161 973532891
Transports Recaders Pedrós-Vila 639712086 973533006
jordi@transportspedrosvila.cat

Taxi Josep Fortuny 670208127
Taxi Antonio Goñalons 615450209 973532060
Taxi Maria Puig 973531599
Taxi Eduard Gutierrez 609491050
Taxi Josep Rius 609319622

SERVEIS DE TAXI, TRANSFERS, BUSOS I MICROBUSOS A SANT GUIM DE FREIXENET
Renfe línia Manresa-Barcelona i línia Cervera-Lleida
Taxi a Sant Guim de Freixenet 666417372 666417371
Autobusos Solé-Grau info@autocarssolegrau.com
Ajuntament 973556035